ActiveWatch: apel la solidaritatea presei

Problemele presei românești se agravează de la an la an. Pe lângă dificultățile financiare, breasla se confruntă și cu o acută lipsă de solidaritate, ceea ce o face extrem de vulnerabilă.
presa
În mesajul dat cu ocazia Zilei Presei de ActiveWatch, se arată că „abuzurile statului, sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale și pierderea reperelor profesionale în rândul breslei. În aceste condiții, produsul jurnalistic de calitate și care servește interesul public este tot mai greu de găsit în piața de media, adeseori găsindu-și refugiu în platforme independente în spațiul online”.

Mesajul ActiveWatch de Ziua Presei:

De ziua mondială a libertății presei, ActiveWatch face apel la solidaritate în rândul breslei

Cu ocazia zilei mondiale a libertății presei, ActiveWatch atrage din nou atenția asupra situației alarmante în care se află informația de interes public în spațiul mediatic românesc.

Dreptul la liberă exprimare și dreptul publicului la liberă și corectă informare sunt puse în pericol de abuzurile statului, de sacrificarea misiunii publice a jurnalismului pe altarul intereselor patronale și, respectiv, de pierderea reperelor profesionale în rândul breslei.

Conform concluziilor raportului FreeEx privind libertatea presei în anul 2012 (raport ce va fi lansat în data de 8 mai), libertatea presei în România continuă să fie amenințată de:

– abuzurile autorităților. Ultimii ani au consemnat o intensificare a intervențiilor abuzive ale unor instituții ale statului (parchete, servicii de informații) împotriva presei;

– instrumentalizarea instituțiilor de media de către patronat cu scopul de a își promova propriile interesele economice, politice sau de altă natură în dauna interesului public;

– degradarea accelerată a statutului jurnalistului, care este prins între presiunea audienței și interesele de altă natură ale patronatului.

În aceste condiții, produsul jurnalistic de calitate și care servește interesul public este tot mai greu de găsit în piața de media, adeseori găsindu-și refugiu în platforme independente în spațiul online.

ActiveWatch face un apel la solidaritate a breslei în jurul unor drepturi și obligații profesionale. Considerăm că actualul context impune mai mult decât oricând coagularea comunității jurnaliștilor în jurul unor principii profesionale.

Solidaritatea este cel mai puternic instrument de protejare a drepturilor jurnaliștilor în fața presiunilor patronale sau a abuzurilor statului, dar și de recâștigare a prestigiului social al profesiei prin asumarea și impunerea unor norme etice și profesionale.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului ce militează pentru comunicare liberă în interes public.