Cazul „Digi24 – must carry”. Cum a ajuns UPC să se teamă de concurența RCS-RDS

UPC nu va retransmite canalul Digi 24, deși postul deținut de RCS-RDS a fost inclus în lista must-carry de Consiliul Național al Audiovizualului. Primul semn de reacție isterică al cablistului confruntat cu intrarea cncurenței în propria casă a fost când a ieșit trântind ușa din Asociația de Cablu.

digi-24

Puțină lume mai știe cum a ajuns mare UPC România și ce-a călcat în picioare, ca să facă bani mai mulți. Dacă luăm cazul Bacăului, UPC a cumpărat prima oară rețeaua Eurosat CA-TV. Mai întâi, un pachet minoritar, în 1999-2000, după care a luat sută la sută, în 2002.

Încă de când a pus piciorul în Eurosat CA-TV Bacău, managerii de la UPC nici n-au vrut să audă de Euro TV, postul de televiziune deținut de cablist și care era lider de audiență pe plan local. Stația funcționat din 1994 și chiar până în 2014 niciun alt post tv n-a mai reușit performanțe tehnice și redacționale pe care acum le vedem la marile televiziuni de știri. De exemplu, de la Euro TV, în anii 1996-2001, nimeni n-a mai transmis live, în Bacău, competiții sportive, Zilele Bacăului etc.

Așadar, UPC a insistat să scape de Euro TV, pe care-l avea în proprietate, dar i se părea că-i consumă prea multe resurse. Despre aportul de imagine și influență, n-a zis nimeni nimic, n-a contat. La fel a făcut UPC în toată țara acolo unde a cumpărat cabliști locali, le-a închis producția proprie.

Acum, în ce situație ne aflăm? UPC are mari probleme cu RCS-RDS, care are un canal propriu, Digi 24, pe care ar trebui să-l retransmită, dar nu vrea. Alta ar fi fost situația, dacă UPC ar fi avut ca aliat o rețea proprie de stații locale, pe care le-a închis din prostie și cinism păgubos.

Cum face asta? Cu circ maxim la CNA, unde s-a dus cu o grilă analogică redusă cu câteva canale, pentru ca procentul de 25 din numărul total de canale să nu includă și Digi 24, din lista „must-carry”. Citiți o cronică edificatoare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, joi, grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS.

CNA a analizat şi aprobat cu unanimitate de voturi, în şedinţa de joi, grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte şi televiziunea de ştiri Digi 24. Acest lucru înseamnă că abonaţii UPC nu vor putea să vizioneze programele difuzate de acest post.

Solicitările UPC de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicării în data de 4 februarie a noii liste „must carry” (care stabileşte televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, în anul 2014).

Lista „must-carry” a fost publicată de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH).

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă”.

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2014 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de joi, grilele de cablu pentru care UPC România a solicitat avizul Consiliului nu includ trei televiziuni prezente pe lista „must-carry”, respectiv Digi 24, Alfa Omega TV şi Credo TV. De asemenea, la nivel regional, grilele de cablu ale UPC nu includ televiziunea TV Sud Est şi programe regionale ale Digi 24, precum Digi 24 Craiova.

Prezent la şedinţa CNA de joi, Bogdan Bucurei, director al managementului de produse şi conţinut TV la UPC România, a spus că Digi 24, Alfa Omega TV şi Credo TV nu au fost incluse în grile pentru că nu se încadrează în cota de 25% de televiziuni „must carry” din numărul total de servicii de programe distribuite în grila analogică a UPC.

„Noi considerăm abonamentul la analogic ca fiind serviciu de bază. Acest serviciu cuprinde un număr de maxim de 51 de canale. Abonamentul la analogic de bază al UPC este serviciul de televiziune răspândit în 100% din localităţile unde avem acoperire. Nu există un client UPC care să nu aibă acces astăzi la acest serviciu. Acest serviciu este distribuit la 100% din clienţii noştri. Numărul maxim de canale este 51. Împărţim cota de must-carry de 25%, iar, din calculele noastre, a reieşit că trebuie să ne oprim la numărul 12 din canalele care ne sunt impuse prin acest principiu «must carry». Desigur, canalele obligatorii TVR, TV5, canalele locale şi regionale sunt introduse peste tot unde acestea există”, a spus Bogdan Bucurei.

El a precizat că în structura de servicii a UPC există cele suplimentare. „Aceste pachete opţionale, inclusiv serviciul de televiziune digitală, în care avem o serie de pachete tematice, cum ar fi HBO, conţinut pentru adulţi, conţinut pentru minorităţile naţionale, filme indiene ş.a.m.d. Toate aceste servicii, peste serviciul de bază, sunt opţionale, care se adaugă strict la opţiunea clientului. Am considerat că este o aplicare greşită din partea noastră să introducem mai multe canale din lista «must carry», altele decât cele care sunt impuse prin cota care se aplică serviciului de bază”, a spus Bogdan Bucurei.

El a subliniat că orice client UPC are acces la acest serviciu de televiziune analogică. „Aproape jumătate din televizoarele din casele clienţilor noştri folosesc serviciul de televiziune analogică, chiar dacă sunt şi abonaţi la serviciul digital. Grilele analogice pe care le-am depus spre aprobarea dumneavoastră sunt între 28 de canale şi un maxim de 51, la care am introdus numărul de canale «must carry» conform cotei de 25%”, le-a mai spus Bucurei membrilor CNA.

Membrul CNA Narcisa Iorga a spus însă că Digi 24 se află pe poziţia a 13-a în lista „must-carry”. Ea a făcut referire la faptul că 25% din 51 de canale înseamnă 12,75.

„Nu am rotunjit în sus, cota este calculată pe 51, care înseamnă 12 canale. Este calculul pe care l-am obţinut şi până la urmă se reflectă la puterea noastră comercială cu 51 de canale, dacă am avea 55 sau 60…”, i-a răspuns Bucurei.

Narcisa Iorga a remarcat însă că UPC are în grila digitală Neptun TV, o televiziune care se află pe locul 22 în lista „must-carry”.

„Principiul pe care l-am aplicat întotdeauna este interesul abonaţilor şi să nu facem schimbări nenecesare. Şi, în general, nu am introdus canale care nu se regăseau (în grila UPC, n.r.), dar ce se regăsea a fost păstrat”, a explicat Bogdan Bucurei.

„Înţeleg că, din punctul dumneavoastră de vedere comercial, este mai mare interesul pentru Neptun TV, care e un post regional, un post care se referă strict la zona litoralului, decât un post naţional (Digi 24, n.r.)”, a spus Narcisa Iorga.

La rândul său, Bogdan Bucurei a spus: „Sunt de acord că ar putea avea o tentă de canal regional, dar el este în lista «must carry» naţional, nu regional (…) Nu am eliminat canale pentru că acum ar fi pe o poziţie mai joasă decât au fost înainte (în lista „must carry”, n.r.), am preferat să păstrăm status quo-ul şi să nu introducem canale noi (…) Se regăsesc în grilele noastre şi canale care sunt peste poziţia 12, deci canale care nu ne erau impuse prin topul «must carry». Sunt introduse pentru că au fost în grila noastra sau în baza unor acorduri comerciale. Suntem dispuşi inclusiv ca acele canale care nu ne sunt impuse să le introducem în baza unor acorduri viitoare, printr-o negociere de bună-credinţă”.

Narcisa Iorga a propus însă aplicarea unei somaţii publice în cazul UPC, astfel încât compania să introducă în grilele sale televiziunile Digi 24, Alfa Omega TV şi Credo TV.

„Scuza pe care o prezintă cei de la UPC nu cred că are nicio legătură cu legislaţia şi nici cu un calcul matematic. Propun somaţie publică pentru nerespectarea articolului 82 din Lege”, a spus Iorga.

Însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Doar Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Christian Mititelu au votat „pentru” aplicarea somaţiei, în timp ce Monica Gubernat,Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu au votat „împotriva” aplicării acestei sancţiuni.

Pe de altă parte, CNA a aprobat în şedinţa de joi, cu unanimitate de voturi, şi alte 235 de solicitări de modificare a grilelor primite din partea unor operatori de cablu.

Printre aceştia s-a numărat şi compania Romtelecom, care a solicitat şi primit aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat modificarea grilei IPTV a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista „must carry”, însă nu a fost introdus şi Digi 24.

– sursa: mediafax.ro.