CNA somează RCS să respecte principiul must carry cu televiziunile locale și regionale. Problema celor 3 televiziuni din Bacău a fost discutată la CNA

Discuții la CNA pe cazul relației dintre RCS și televiziunile locale, din lista must carry, preluate de paginademedia.ro. Forul audiovizual a analizat în ședința de joi, 09 noiembrie, un amplu raport în care unele televiziuni locale sau regionale, care s-au declarat libere la retransmisie, se plângeau că nu sunt preluate de compania de cablu, deși au trimis solicitări.
rcs_60832900_tb730
După mai bine de o oră de discuții între membrii CNA și un reprezentant al companiei de cablu, forul a decis să someze compania ca din primăvara lui 2018 să respecte principiul must carry în ce privește televiziunile locale și regionale: adică să aibă două televiziuni locale (pe fiecare oraș) și două regionale, fără să perceapă costuri.

Radu Herjeu, membru CNA, a solicitat raportul pe fiecare județ după ce a primit mai multe reclamații: „Am primit reclamații în fiecare post local din cele 150 de posturi locale și regionale pe care le-am vizitat în ultimii doi ani și jumătate. Pentru că singura lor problemă e cu dumneavoastră (RCS&RDS – n.r.): unii se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgați în seamă. Iar alții se plângeau că nici măcar cu bani nu vreți să-i băgați.”

„Oamenii spun că v-au făcut solicitare și nu le-ați răspuns. (…) Mie mi-au spus că au cumpărat de la dumneavoastră aparat, decodor, v-au pus semnalul și tot nu ați vrut să preluați până nu au plătit. Dumneavoastră le cereți bani. Ați camuflat acești bani sub formă de (servicii de – n.r.) internet. E treaba dumneavoastă și a dânșilor. Pe mine mă interesează că nu sunt retransmise posturile care doresc să fie retransmise și care, potrivit legii, au acest drept.”, a mai spus Herjeu.

Lucian Mihai, reprezentantul RCS în relația cu CNA
, a spus la rândul său: „Dacă mie semnalul unui post local sau regional nu-mi vine la stație, eu cum să-l iau? Cu găleata nu pot. În 2012, am făcut o adresă pe care am transmis-o tuturor posturilor locale și regionale în care le-am spus localitatea în care se află stația, condițiile în care trebuie să-mi aducă semnalul și alte detalii tehnice care trebuiau respectate pentru a putea să-l preiau în rețea, pe articolul 82. Cei care nu au avut condiții pentru a asigura semnalul, le-am spus: putem închiria ca între două societăți comerciale un contract de transport, un contract de internet, practic, de la stația dumneavoastră de emisie, până la headend-ul meu. Un contract care este, bineînțeles, pe bani.”

Radu Herjeu: Eu am primit reclamații în fiecare post local din cele 150 de posturi locale și regionale pe care le-am vizitat în ultimii doi ani și jumătate. Pentru că singura lor problemă e cu dumneavoastră: unii se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgați în seamă. Iar alții se plângeau că nici măcar cu bani nu vreți să-i băgați. De exemplu, în Bacău nu e niciuna dintre cele trei televiziuni locale, deși două v-au oferit bani.
(…)

Radu Herjeu: „Multe din posturi mi-au spus că ați adus semnalului la ușă, dar nu l-ați preluat pentru că nu era adus prin internetul dumneavoastră, ca să poată să fie plătit. Se poate găsi o soluție prin care, totuși, posturile locale din România să fie retransmise și de dumneavoastră? Vă întreb pentru că în localități în care dumneavoatsră nu le retransmiteți (posturi locale – n.r.), ce să vezi, UPC-ul îi retransmite. Deci nu văd, dacă se retransmite prin internet de către UPC, nu puteți și dumneavoastră să preluați acel semnal. Deci faptul că în aproape toate aceste localități, fie UPC, fie NextGen, fie Telekom retransmit o mulțime de posturi locale pe care dumneavoastră nu le retransmiteți, înseamnă că ori Telekomul se duce cu găleata și ia semnalului, ori că ia semnalul prin internet, ceea ce mă face să mă întreb de ce nu poate ajunge și la dumneavoastră. Răspunsul pe care îl găsesc eu e că nu e internetul dumneavoastră, că altă logică eu nu văd. Dacă UPC-ul, în Bacău, poate să retransmită Tele 1, de ce nu puteți și dumneavoastră?”

Lucian Mihai: „Cred că dacă ați face o comparație între marii cabliști ați avea o mare surpriză cine ar fi primul care retransmite cele mai multe posturi locale sau regionale. Ceea ce ați spus cu internetul, toate stațiile noastre sunt modificate în 2012 și sunt cu intrarea IP. Asta este diferența față de UPC și Telekom. Dânșii au în continuare stații analogice. Dacă cei care vin cu semnalul compatibil cu stația este preluat fără probleme.”

Articolul integral, pe paginademedia.ro.

Televiziunile locale din Bacău sunt Euro TV, Tele 1 Bacău și Realitatea TV Bacău. Niciuna nu este retransmisă de RCS-RDS, care nu preia nici televiziunea regională Tele Moldova.

Un comentariu

Comentariile sunt închise.