Premiile Pulitzer 2017: Tabloidul New York Daily News şi platforma online ProPublica au câştigat trofeul pentru Serviciu Public

Tabloidul New York Daily News şi platforma online ProPublica au câştigat, ex aequo, premiul Pulitzer pe 2017 pentru Serviciu Public, graţie unor anchete despre abuzurile comise timp de mai multe decenii de Departamentul de Poliţie din New York, ce au vizat evacuarea din locuinţele lor a unor persoane sărace, aparţinând în principal minorităţilor, din cauza unor presupuse activităţi ilegale, au anunţat, luni seară, reprezentanţii Comitetului Pulitzer, care decernează aceste distincţii, informează Reuters.
pulitzer-shuter
Premiile Pulitzer sunt cele mai prestigioase distincţii din jurnalismul american şi sunt atribuite în fiecare an de Universitatea Columbia din New York începând din 1917.

Premiile Pulitzer din acest an au fost atribuite în contextul în care redacţiile de pe întregul teritoriu al Statelor Unite se confruntă cu provocări tot mai mari, iar presiunile financiare ”secătuiesc” multe dintre companiile din presă de resursele de care au nevoie pentru a produce un jurnalism de calitate. Premiile Pulitzer din 2017 au fost anunţate, de asemenea, într-o perioadă în care administraţia Trump a adoptat o atitudine vizibil ostilă faţă de multe companii media – preşedintele Donald Trump spunând la un moment dat că redacţiile de ştiri reprezintă ”inamicul poporului american”.

New York Daily News, un tabloid din New York, şi ProPublica, o platformă online specializată în jurnalismul de investigaţie, au câştigat în acest an, ex aequo, premiul Pulitzer atribuit la categoria ”Serviciu Public” (”Public Service”).

Ancheta lor, ce a implicat examinarea unui număr de peste 1.100 de cazuri de abateri comportamentale, a descoperit că Departamentul de Poliţie din New York a vizat în mod aproape exclusiv locuinţele şi magazinele din comunităţile minorităţilor. Ancheta celor două publicaţii a determinat Primăria din New York să reexamineze legea referitoare la abaterile de comportament şi să implementeze o serie de reforme legale, precizează The New York Times.

Cotidianul The New York Times deţine recordul de premii Pulitzer câştigate până la ediţia din acest an, cu 119 trofee, şi a primit în 2017 alte trei distincţii, impunându-se la categoriile ”Fotografie Breaking News” (”Breaking News Photography”), ”Cronică” (”Feature Writing”) şi ”Jurnalism internaţional” (”International Reporting”). (sursa: news.ro)