După ce judecătorii i-au dat câștig de cauză în procesul intentat de Bogdan Chirieac, jurnalistul Liviu Avram povestește în Adevărul cum a încercat reclamantul să aducă dovezi false în instanță, despre prejudicii închipuite.
Chirieac depune la instanţă ceea ce el pretindea că e dovada prejudiciului material suferit. Era o declaraţie pe proprie răspundere a unui bancher elveţian, Urs Meisterhans, autentificată notarial, prin care acesta afirma că în septembrie 2012, deci înainte de izbucnirea scandalului Sima, i-ar fi oferit lui Bogdan Chirieac un contract de consultanţă politică de 200.000 de euro anual, dar la care a renunţat după ce numele lui Chirieac a fost asociat, de către mine şi de către Sima, unor practici corupte.
Prudent, notarul, elveţian şi el, a precizat la finalul autentificării că nu atestă decât identitatea semnatarului, dar nu şi conţinutul documentului. Uimit de dimensiunea sumei, am săpat puţin prin preajma bancherului, ca să văd cine e generosul care l-ar fi putut scuti pe Chirieac de efortul de a-şi câştiga pâinea gâfâind seară de seară între televiziuni de ştiri. Şi am aflat următoarele:
– Urs Meisterhans este bancherul care, la începutul anilor 2000, opera conturile internaţionale ale firmei Ericsson România, din dispoziţia unui anume Antoniu Petrescu, vicepreşedintele Ericsson România.
– Urs Meisterhans a cumpărat în 2009 o firmă din România de la Antoniu Petrescu şi deţine chiar şi o reşedinţă în Bucureşti.
– Bogdan Chirieac este, la rândul său, vechi prieten cu acelaşi Antoniu Petrescu, după cum el însuşi a recunoscut în toiul scandalului de după plecarea lui Sima. Chirieac şi Petrescu sunt chiar vecini, şi-au luat amândoi câte apartament dintr-un bloc aflat lângă Arcul de Triumf.
– În fine, în faţa instanţei, l-am adus pe Bogdan Chirieac în situaţia de a admite că şi el se cunoaşte, de 12 ani, cu însuşi bancherul elveţian Urs Meisterhans. Cum relaţia îndelungată a tripletei Meisterhans-Chirieac-Petrescu a fost astfel dovedită, instanţa a acceptat argumentaţia că scrisoarea bancherului este un fals evident, că nu a existat de fapt nicio ofertă de 200.000 de dolari, deci Chirieac nu a suferit prejudiciul pe care l-a pretins. Înscenarea asta cu bancherul elveţian l-a costat pe Bogdan Chirieac fix 10.800 de lei, taxa de timbru, care nu se returnează dacă reclamantului i se respinge prejudiciul material.
– integral, aici.
Asta este încă o dovadă că instanțele de judecată din marile orașe au altă mentalitate și nu iau în calcul mărturiile mincinoase. Din păcate, în Bacău se poartă hăituirea în instanțe a ziariștilor, de către oameni cu bani și angajați dispuși să mintă pentru patron.