CNA interzice spoturile publicitare pentru margarina Rama, în care apare și Nadia Comăneci

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) consideră că spoturile cu margarina Rama încalcă legislația. Astfel, au fost interzise de la difuzarea pe posturile tv două spoturi publicitare pentru margarina amintită, din cadrul campaniei „Campioni la micul dejun”.
Nadia Comaneci margarina Rama
CNA a analizat, marţi, campania publicitară pentru margarina Rama „Campioni la micul dejun”, pentru copiii din clasele I-IV, promovată de Nadia Comăneci.

Potrivit CNA, un spot publicitar pentru margarina Rama a fost difuzat în emisiunea „Observator” difuzată pe 20 iunie, la Antena 1. Spotul a fost difuzat şi în emisiunea „Esenţial” din 21 iunie, de la Antena 3.

Pe de altă parte, şi Kanal D a difuzat un spot publicitar pentru margarina Rama, pe 20 iunie, în pauza publicitară din timpul emisiunii de ştiri, potrivit monitorizării CNA. În aceste spoturi se spune că Rama şi Nadia Comăneci „promovează importanţa micului dejun şi a unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate”, fiind difuzate şi declaraţii ale acesteia pe acest subiect.

Membrii CNA au considerat că aceste spoturi încurajează copiii să mănânce margarină, care nu este un produs sănătos atunci când este consumat în cantităţi mari.

De asemenea, membrii CNA au considerat că spoturile pentru margarina Rama au încălcat articolul 120, alineatele 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă. În publicitatea pentru alimente adresată minorilor este interzisă folosirea celebrităţilor, personalităţilor sau medicilor. Publicitatea la alimente adresată minorilor este definită în conformitate cu codul de autoreglementare al Consiliului Român pentru Publicitate, depozitar al Codului etic pentru publicitatea adresată copiilor referitoare la produse alimentare”.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate a acestor spoturi, fapt care înseamnă că respectivele clipuri nu mai pot fi difuzate până la modificarea lor astfel încât să respecte reglementările în vigoare.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să amendeze Antena 1 cu 10.000 de lei, din cauză că în emisiunea „Neatza cu Răzvan şi Dani” din 21 iunie a fost făcută promovare la margarina Rama, prezentându-se „beneficiile sandvişului cu grăsimi sănătoase sau cu margarină tartinabilă” care conţine Omega 3 şi Omega 6.

Membrii CNA au considerat că în acest caz televiziunea a încercat să facă telepromovare, însă nu a respectat prevederile articolului 27 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(1) Publicitatea televizată şi teleshoppingul trebuie să fie uşor de identificat şi trebuie să fie separate de conţinutul editorial. Fără a aduce atingere utilizării de noi tehnici publicitare, se asigură o separare prin mijloace optice şi/sau acustice şi/sau spaţiale între publicitatea televizată, teleshopping şi, respectiv, celelalte părţi ale programelor”.

Sancţiunea în acest caz a fost aplicată tot la propunerea Laurei Georgescu şi a fost votată în unanimitate de membrii CNA.

Pe de altă parte, CNA a interzis şi în martie 2010, de la difuzarea pe posturile TV, trei spoturi publicitare pentru Rama, din cauză că în respectivele clipuri nu era precizată cantitatea maximă de 20 de grame de margarină recomandată zilnic pentru consum. (gandul.info)

Un comentariu

Comentariile sunt închise.